Jakt
Jaktområdet ØJFF disponerer ligger ca 1 mil øst for Kongsvinger sentrum. Her har ØJFF hytte på ca 100 kvm fordelt på 2 etasjer og en kjeller hvor vannpumpe og VVB er plassert.
Hytta har 3 soverom med totalt 6 sengeplasser og ett godt utstyrt kjøkken. Det er innlagt vann, strøm og det er montert dusj, men ikke toalett. I tillegg har ØJFF investert i en leirdue kaster så alle som er med på turer får skutt seg inn før jakta.
Jaktområdet er på 14 000 mål, her er det blandingsskog og noen myrer med god storfugl og orrfugl bestand.
ØJFF har i tillegg til småvilt jakta lov til å jakte rev og bever.
Grunneier har også flere jorder som ØJFF får jakte duer på i tiden før småviltjakta begynner. Det er også muligheter for å fiske i vannene i Speismark. Fiske kan foregå utenfor jaktområdet, blant annet i storbørja og svartbørja.
ØJFF har årlig mange turer til Kongsvinger på alle typer jakt som medlemmer kan være med på og nesten alle turer har situasjoner med vilt.
Turene har stor pågang og medlemmer som har vært med på dugnad blir alltid prioritert først.
Hva gjør vi i Østmarka JFF?
Her kan du lese mer om hva slags jaktformer vi driver mest med i Østmarka JFF. Oppigjennom tiden så har vi holdt mest på med stående fuglehunder og har flere hundeeiere med meget gode hunder. I nyere tid så holder de fleste av oss fortsatt på med stående fuglehund, men vi har også forbedret oss på støkkjakt og posteringsjakt.
Les mer om de forskjellige typene jakt her.
Høres dette fristenes ut? kontakt oss ved og trykke på logoen så ordner vi med ditt medlemskap.
I Østmarka JFF har vi hatt en lang tradisjon med og drive med stående fuglehund. Det vi liker best med dette er samarbeidet mellom hund og jeger, samt spenningen når hunden står som en påle.
En stående fuglehund skal snuse opp viltet og ta stand når den har funnet vilt. Om den ikke lukter viltet, men tar stand fordi den ser viltet så kaller vi det for en synsstand, dette ser vi på som en feil da vi vil at den skal bruke nesa si som er om lag 50 000 ganger sterkere enn vår egen luktesans. Synsstand vil den også ta veldig tett på viltet, ettersom den kan se viltet og det er lett for at den heller støkker viltet. Støkk er vis hunden aldri tar stand men viltet flyr opp foran hunden. Noe som også blir sett på som feil for en stående fuglehund.
Når vi er ute og jakter så vil vi at hunden skal "sy" terrenget. Når vi sier sy terrenget så skal du se for deg en søm på klærne dine som går i sikksakk. dette ønsker vi også fra hunden, at den skal ha ett sikksakk mønster på sine bevegelser foran jegerne. Mønsteret må gå bredt rund jegerne. Hvor bredt og langt de går vil variere fra individ og ettersom hva slags hund du har. I tillegg spiller personlige preferanser litt inn.
hunden har lettest for og søke i motvind, for da vil den alltid få vitring rett i nesen. Om du nå lurer på hva vitring er så er det lukten av viltet. Om du har medvind så vil vi ha hunden ut på litt distanse så den kan sy terrenget mot jegerne.
Så siste punktet som er viktig for jegerne er å ikke stresse. Alt for mange "jager" hunden så den søker igjennom for fort, da vil ikke hunden kunne finne alt vilt i terrenget og du risikerer at den løper forbi noe. For hunden vil gjerne holde litt avstand fra jeger. I motvind må du være enda mer tålmodig, du må gi hunden tid til og komme ut på distanse for at den skal kunne sy terrenget på vei tilbake mot deg.
Når hunden først står så vil den gjerne ha hode i den retningen viltet sitter. Det vi ønsker da er og få jegerne opp på vær sin side med hunden. det kan være lurt og stoppe 1-2 meter fra hunden så du ikke støkker viltet selv. når jegerne er på plass så vil vi be hunden løse ut fra stand for og jage opp viltet, da kan det gå veldig fort så se forover mot der viltet er og ikke på hund.
Høres dette spennende ut? eller er det noe du vil være med og prøve? Ta kontakt med oss så du får vært med og prøvd. Har du ny hund og er litt usikker på hvordan du skal gå frem så kan du også bli med på tur med oss for og høste erfaring fra våre turledere. I Østmarka er veldig mange av våre tilbud gratis for våre medlemmer.
Støkkjakt har vi holdt mer på med i nyere tid Østmarka JFF. Noe av årsaken er att det er mye ulv i terrenget vi jakter på og mange av våre jaktledere ønsker ikke og slippe hund der.
Støkk jakt fungerer på den måten at jegerne går på en linje. Alle jegerne har vært sin skuddsektor og det er veldig viktig at ingen tar skudd eller beveger våpenet utenfor sin sektor. Dette kan i verstefall ende med at du sender en hagel salve mot en annen jeger. Linja man går på trenger ikke være snorrett, men havner mat 5-10 meter foran eller bak de andre så kan du havne i noen andre sin skuddsektor. Så man må ha øynene åpne hele tiden og tenke på hvor man kan løsne skudd og hvor man ikke skal gjøre det.
Når man beveger seg rundt i skogen så skal man gå så stille som mulig. Akkurat dette med stilhet har det vært litt uenigheter om. Vi har hatt turer hvor vi har gått helt stille og ikke sett en fjær, også har vi hatt turer hvor det har vært så mye prating så turleder aldri hadde sett for seg at man kan gå på fugl, men så finner man fugl likevel. Men med litt stillhet så vil det være lettere og komme tett på viltet.
Under jakten så må man være forberedt på at det kan fly opp fugl hele tiden, og det er det som gjør støkkjakt spennende. Det som skjer med veldig mange er at de mister fokuset utover ettermiddagen og når det først flyr opp noe så er man ikke klar.
Synes du dette høres spennende ut? ta kontakt med oss for og melde deg på tur, vi har flere runder med støkkjakt hvert år.
Posteringsjakt på due er noe vi begynte med for 4 år siden og har blitt ett veldig populært tilbud. På duejakt så pleier det og være mye som skjer, og når det skjer noe så skjer det veldig fort. Det er mange som har blitt overrasket over hvor fort en due flytter på seg i flukt.
Som i annen posteringsjakt så handler det om og finne seg en god plass og sitte hvor du kan sitte rolig i mange timer. Det som er mer særpreget for duejakt er att duene har ett syn som registrer kraftige farger og bevegelser veldig godt. Derfor må vi kamuflere oss så godt vi kan og når det er fugl i nærheten så må man sitte helt stille. Mange vil også gjerne følge fuglene med blikket, dette lønner seg ikke. Øyne og hud gir som regel veldig mye gjenskinn og ser de det så vil de fly unna med en gang. Sitt derfor med hodet litt laft og blikket ned så du ikke blir oppdaget.
Duer er bortimot døve, så man kan sitte og prate og kose seg på post. Det og kunne prate med noen på post gjør ofte at man får en hyggelig tur uansett utfall. Man kan også dele litt erfaringer og ferske jegere kan plukke med seg mye lærdom.
Vi benytter oss som regel av en en kornåker på våre turer. Andre ting duene er veldig glade for og spise er erter. Så en nyslått åker med erter er og foretrekke om du skal ut på din første tur.
For og lokke duene ned på jorden så benytter vi bulvaner, eller lokkeduer som også blir kalt. De vil vi sette i en litt stor hestesko mot vinden. Vi setter de mot vinden fordi duene helst vil lette i motvind om de oppdager fare. Grunnen til at de vil lette i motvind er at de får mer oppdrift når de folder ut vingene og kommer seg raskere opp fra jorden.
Høres dette spennende ut? vært år så har vi 2-3 turer med duejakt, ta kontakt med oss for mer informasjon eller om du ønsker og delta.
Jakt på rådyr er noe vi har holdt på med sporadisk, men likevel over lengere tid. Rådyrjakta vår har den siste tiden tatt plass på Håøya rett utenfor Oslo. Elgjakt er noe vi har holdt på med i foreningen i 3 år. Målet med elgjakten er att flere skal kunne oppleve elgjakt uten og måtte vente på ledig plass i ett jaktlag i mange år.
Posteringsjakt med hund på elg og rådyr utføres på samme måte, men man bruker forskjellige hunder. Det brukes forskjellige hunder fordi vi ikke ønsker og stresse dyrene vi jakter på. Derfor bruker vi mindre hund på rådyrjakt enn på elgjakt fordi da føler viltet at det har kontroll på hunden og viltet blir mindre stresset.
Posteringen setter man ofte i en sirkel eller en hestesko rundt ett bestemt felt. Så går hundefører inn i feltet og prøver og finne dyr som de så skal støkke ut mot postene. Det er viktig at de som sitter på post er så stille som de klarer. Den minste lyd kan føre til at viltet snur, eller endrer retning og stikker ut mellom poster. Men dette kan ta tid, så et godt tips er og ha med seg godt med klær, drikke og mat i tilfelle det tar lang tid. Når en hund først får los så er det vanskelig og stoppe den og vilt kan finne på og løpe i sirkler inne i området den ble funnet. Så vær tålmodig på post og stille.
Høres dette spennende ut? ta kontakt med oss, vi har årlig jakt på både rådyr og elg.