Vi fortsetter å bruke ROV
Mange jubler med oss, vi får mange gode tilbakemeldinger
Publisert: 30. mai 2023 kl. 10.04
Sist oppdatert: 30. mai 2023 kl. 10.20
Vi er privilegerte som kan få delta i jobben med å rydde opp på havbunnen. Det er ganske mye som er ute av syne ute av sinn. Det verste er nok det som ligge der og fanger fisk og skalldyr uten tilsyn. Slike redskap er vårt hovedfokus.
Historien om starten er forklart tidligere om telefonen fra Geir til Jan om å søke midler, hvor jubelen stod i taket da tildelingen var et faktum.
Siden den gang er det kommet mer midler og flere muligheter, vårt prosjekt er nok større en vi antok når vi startet. Å det gjør det bare enda mer inntresant. En liten oversikt til nå, vi startet med å få tilsagn bra Sparebankstiftelsen DNB på kroner 170000,- Dette dekket ROV kjøpet, den neste store summen var fra Oslofjordprosjektet til Viken hvor vi fikk kroner 340000.-. Så har vi fått inn litt smått i denne sammenheng ca kroner 20000.- til sammen fra litt andre steder.
Det vi har til prosjektet i dag er en ROV (remoted operated vehicle) av typen Deep trekker DG3 som er kjøpt hor Rovpartner AS. Hvordan vi endte på dette valget er såre enkelt, en gammel fjellvett regel er å høre på erfaring. Så vi har fått stor hjelp av Miljøstiftelsen Elv og Hav samt Green Bay prosject som sitter på en enorm kunnskap. Det lureste vi har gjort er nok å ta i mot god opplæring i bruk av utstyret. Og det er her vi kommer videre i søknader som skal gå til nødvendig utstyr.
Så det neste store innkjøpet vi har gjort er båt til prosjektet, her også har Geir gjort en formidabel jobb. Vi var så heldig å få kjøpt en Arronet 23,5 fra Nordic sea angling som driver med utleie i Lofoten. De bytter ut båter etter hvert som de har noen timer. Geir satt seg på venteliste og vi fikk tilslag på båt. Litt utfordringer med hvordan vi skulle transportere den så ble løsningen klar. Markus vår leder har jo som kjent sin restaurant Majoren i Gamlebyen i Fredrikstad hvor det kommer flere nysgjerrige gjester innom for litt grevling eller andre spesialiteter. Det gjorde også vedkommende fra Kingsrød transport og oppdraget var i boks.
Det neste prosjektet nå er en dugnad på båten hvor vi skal bytte ut forrige eiers reklame med vår logo.
Vi har også søkt om mer midler, hvorfor det? For at vi skal kunne jobbe mest effektivt og jobbe på mer komplisert plasser er det om å gjøre å minske risikoen for skader og tap av dyr redskap. Det som står øverst på listen er en frontmontert elektrisk motor som opereres via GPS så den holder posisjonen, samt kan opereres med fjernkontroll. Dette med en batteripakke som holder like lenge som batteriene i ROV er en dyr affære. Men den letter jobben i forhold til i dag som vi ankrer opp med de utfordringer det er. Da kan vi enkelt flytte oss rett over der vi har funnet redskap som skal opp i stede for å slippe anker. Det gjør først og fremst mulighetene for å ta opp redskap på en tryggere måte.
Det neste på listen er en vinsj eller teinehaler, det burde kanskje være første ønske som vi erfarte når vi fant en lenke med 25 teiner. Der har vi ikke helt landet på hva som er mest praktisk for vårt bruk.
Å skulle vi få enda mer så kjøper vi en ROV til, det er alltid lurt og være to. Det har nok mange erfart med mye. Med to ROV så kan den ene bistå den andre. Vi kan ha flere type redskap påmontert. I dag har vi en klype som vi tar tak det vi ønsker å få med opp i båten. Det er i tilfeller der vi kan sette oss fast det er godt med en ROV i tillegg som vi da påmonterer en kutter. Slik av vi lan løsne den som sitter fast uten dykkere. På en slik måte kan vi lete på mer utfordrende steder en det vi kan i dag.
Vi har også god hjelp av ressursene fra lokale kommuner som driver og holder orden i skjærgården ved at de tar seg av det som skal på søpla for oss.
Dette prosjektet er en god dugnad hvor fra vår side alt er basert på frivillig arbeid og innkommende ressurser slik at vi har råd til å drive med dette. Noe inntekter får vi å selge det vi finner som er brukbart, slik som skott teiner og krepseteiner. Det aller meste vi har funnet hittil er redskap som går i søpla. Noe har vi solgt og skal selge.
Vi har ingen ønske om at Borge jeger og fiskerforening skal bli rik på dette men håper vi klarer og holde hjulene i gang. Vi vil nok oppleve vedlikehold og reparasjoner, og stadig er det løpende utgifter til drivstoff og lignende. Vi holder god oversikt over kostnader og inntekter her, noe vi blant annet har gjort med at alt salg foregår på egen vipps Spøkelsefiske Borge jff (#514048).
På sikt er målet av flere kan bli med og bli gode på ROV i vår forening, per i dag er det fokus på at Geir og Jan kommer seg til det nivået som er ønskelig slik at de kan stå for opplæring av nye ROV piloter.
Det er mange spørsmål som gjerne dukker opp og et av dem er hvordan man ser på det og samarbeide mellom en jeger og fisker forening og en miljøorganisasjon (BJFF og Miljøstiftelsen elv og hav) , svaret er like enkelt som spørsmålet. Vi samarbeider alle om en felles mål, en ren natur og en rett forvalting av natur ressursene. Slik av mangfoldet kan ivaretas for mange generasjoner.
Skulle det være noe dere ønsker og henvende dere til oss med så ta kontakt på borge @jegerfisker.no