Feltkontroll av hjorteviltkjøtt er et en-dags teorikurs som arrangeres over hele landet. Det er utviklet et kursopplegg godkjent av Mattilsynet for opplæring av feltkontrollører. Dette er et endags teorikurs over 8 timer som foregår innendørs – med forelesninger, erfaringsutvekslinger og diskusjoner. Utmarksavdelinga Vest holder slike kurs.
Inkludert i prisen er mat i kurstiden og kursdokumentasjonen som feks:
• Erklæringsblanketter og samleliste
• Bransjestandard
• Tilgjengeliggjort fagkunnskap
Ved kursets slutt vil godkjent feltkontrollør få utdelt kursbevis og eget feltkontrollørnummer. Krav til deltakere: Kun personer med minimum 5 år som registrert jeger og minimum 5 års erfaring som hjorteviltjeger og som har aktivt deltatt i slakting av minimum 20 hjortevilt, og gjennomfører kurset tildeles kontrollmyndighet. Personer som ikke fyller kravet for å bli feltkontrollør kan delta på kurset, men uten å bli godkjent feltkontrollør.
Kursinnhold:
• Lovverk og administrative bestemmelser
• Kjøttkvalitet, hva er det?
• Hjortevilts anatomi, fysiologi og adferd
• Sykdommer hos hjortevilt i Norge
• Skader på hjortevilt
• Miljøforurensing, kjennetegn og helsefare
• Livet i dødt hjorteviltkjøtt. Bakterier, virus og sopp
• Kjøtthygiene i praksis, kjøtthåndtering
• Lokaler til slakting og lagring av kjøtt
• Rutiner ved feltkontroll og omsetning av hjorteviltkjøtt
Velkommen på kurs!
Kursprogram
09.00 Åpning. Presentasjon Innledning.
09.30 Lovverk og administrative bestemmelser Veterinær Mattilsynet
10.00 Kjøttkvalitet, hva er det?
10.30 Pause med kaffe
10.45 Viltlevende hjortevilts anatomi, fysiologi og adferd
11.15 Sykdommer hos hjortevilt i Norge VM
12.00 Lunsj
12.45 Livet i dødt hjorteviltkjøtt. Bakterier, virus og sopp VM
13.15 Kjøtthygiene i praksis, Kjøtthåndtering
14.00 Eldre skader på hjortevilt
14.15 Miljøforurensing, kjennetegn og helsefare
14.45 Pause m/ kaffe
15.45 Lokaler til slakting og lagring av kjøtt
16.00 Standard for feltkontroll av hjorteviltkjøtt
Rutiner vedrørende feltkontroll og feltkontrollører
16.45 Oppsummering. Evaluering
17.00 Avslutning
Det tas forbehold om mindre endringer