Kent Arild Klæboe og Jens Aksel Kjær

Trofèbedømming

Gevirdommer Jens Aksel Kjær fra NJFF har stand på Villmarksmessa. Her kan du få bedømt alle typer jaktgevir og er det gevir som bedømmes til enten bronse, sølv eller gull, vanker det medalje

Publisert: 16. juni 2024 kl. 10.06

Sist oppdatert: 17. juni 2024 kl. 17.47

3Jens Aksel Kjær er eneste dommer i Troms. Han er også dommer internasjonalt i CIC som bestemmer reglene for trofèbedømming. 

Mens u.t var på besøk på standen hans, kom det inn flere jegere som ønsket å få bedømt sine jakttrofeer. Deriblant Kent Arild Klæboe (bilde). Han kunne fortelle at hans trofe stammer fra sin første elgokse han skjøt for noen år siden på elgvalet i Beinelvdalen.

"Et flott elggevir" sier Aksel og tar fram målebånd, tape, kritt og dataprogrammet for bedømming. 

Han forteller videre at det er 2 typer Elggevir. Geviret til Ken Arild kommer inn under klassen Palmat som har ei "fjøl" hvor taggene sitter på. Den andre typen er Cervin hvor selve taggende er lengre og sammenlignes mer som hjortehorn.

Gevirbedømming 2024.jpeg
Jens Aksel Kjær

Han avkrefter kontant at taggene på et gevir angir alder på elgen. Da må en se på elgens tenner og telle årringer i jekslene.

Jens er opptatt av viltpleie og på spørsmål om det blir et mål i seg selv å ta ut de største elgoksene med de fineste gevirene, svarer han at det må være en bevissthet hos jegerne og jaktlagene ift hva som skal tas ut og hva som bør bevares for å bygge opp om en god elgstamme. Elggeviret er en indikasjon på hvor vellykket forvaltningen av viltet er over tid. 

Indre Troms er kjent for å ha store elggevir og det er ikke så mange år siden han bedømte et gevir fra Sørdalen i Bardu til gull. Det største geviret han som dommer har bedømt fikk 325 poeng og var en elg fra Leina.

Jens bruker mellom 1 og 1 1/2 time på bedømming etter strenge regler satt internasjonalt. Det er ikke mange gevirene som oppnår gull med over 300 poeng, men noen blir det av og til. Han har til nå i sin dommerkarriere delt ut 6 eller 7 gullmedaljer. For å få sølv, må en opp i en poengsum over 275. Poeng over 250 gir bronse.

Verdensrekorden for europeisk elg er fra Nord-Sverige fra 1983. Det geviret ble bedømt til 420,2 poeng. Hvordan gikk det med trofeet til Kent Arild? Vi kan avsløre at det ble medalje.

Etter at nyheten ble postet her, fikk Jens Aksel inn et gevir som fikk gullmedalje. Et flott eksemplar av type palmat (fjøl), skutt på elgvalet til Øymo/Karlstad i Bardu sist høst.

Eier av geviret, Knut Eide, kan fortelle at oksen ble felt 26.sept 2023 av Ivar Foshaug. Oksen var 332 kg, 15 tagger og fikk altså gullmedalje med 306,8 poeng.

3138922708005035804.jpg
Gevir fra Øymo/Karlstad klassifisert til gull med 306,8 poeng

For mer informasjon om trofèbedømming, se egen nettside hos Norges JFF Kriterier ved trofebedømming