Foto: Lars Kristian Nerum

"Ville gleder" med Mattis og Monsen

Mattis Thørum og Jan Monsen var tilbake på Villmarksmessa. Fullsatt sal fikk høre om hvordan de og Lars Monsen har det på tur. En del av foredraget hadde de for 2 år siden, men også en del nytt fra den siste tiden.

Publisert: 16. juni 2024 kl. 20.31

Sist oppdatert: 17. juni 2024 kl. 10.40

Engasjerende, motiverende og med en stor porsjon humor, viste de bilder og videosnutter fra turene sine både i Alaska, Canada og Norge.

Publikum fikk høre hvordan de planlegger og spiller på hverandres styrker for å gjøre turene så bra som mulig. Både landskap og de mange fiskeopplevelsene fra turene deres, inspirerer.

Ja, de har måttet gå i kjelleren noen ganger, vært både kalde, våte og sultne. Men de viste også viktigheten i å etablere en god camp, ordne tørre klær og tilberede fiskematen slik at de koser seg på turene og nyter opplevelsene i fellesskap. 

I foredraget dro de spesielt fram hvordan ta opp vanskelige saker med hverandre når de er på lang og slitsom tur. "Aldri ta opp vanskelige saker når en er kald, våt og sulten. Vent til en har fått tørre klær, spist og er varm. Da er problemet kanskje ikke et problem lengre" 

Selv om de alltid har ryddet opp etter seg på tur, er de blitt mer bevisst på sporløs ferdsel med et mantra om at leirplassen skal se like bra ut eller bedre når de forlater enn når de kom.

I foredraget fortalte de også om at de er blitt mer bevisst på dette med bålbrenning. En trenger ikke alltid tenne opp et stort bål. På en av turene i en svensk nasjonalpark, ble de bøtelagt med kr. 40 000,- for å ha tent opp bål utenom de tilrettelagte bålplassene. De hadde dessverre ikke satt seg godt nok inn i regelverket og måtte bare betale boten.

Et flott foredrag til glede for de mange oppmøtte.

 

U.t fikk en ekstra prat med Jan og Mattis hvor de kunne fortelle at drømmeturen for dem er å oppdage nye steder og få nye opplevelser. De drar helst mot Nord-Norge. 

Selv om de planlegger litt lengre turer nå til sommeren, fremhever de også de små turene hvor en tar med teltet, barna og er tilstede på en helt annen måte enn ellers. Det skal ikke så mye til, noe som bygger mestringsfølelsen og tryggheten.

I dette snakker vi også om uteterapi, om hva en liten eller lang tur kan gjøre når en har det litt vanskelig. De er begge enige om at Uteterapi er helt fantastisk. Det å være på tur over lengre tid, gir tankene en helt annen løsning etter en stund og det vanskelige blir litt lettere.

Oppsummert fremmer de all turvirksomhet, enten alene eller sammen med andre og ikke minst legge opp til turer for barna hvor de er i sentrum. Det er de som er arvtagerne av naturen vår.

Også de turene som kan virke vanskelig og tung, vil i andre enden kunne gi noen nye oppdagelser og mulighet til å bli mer kjent med seg selv. 

Vi takker Jan og Mattis for et flott foredrag som både inspirerer og motiverer.

pro-i4jZlXkV.jpeg
Jan Monsen og Mattis Thørum med foredraget "Ville gleder"