Restaurering av Manndalselva

Restaureringsprosjekt  2024

Publisert: 14. mai 2024 kl. 22.59

Sist oppdatert: 15. mai 2024 kl. 12.07

Bilde av kart Aitegallo.JPG
Tiltak 1 Banol-Aitegallo

Restaureringsprosjekt  2024

Bilde av kart Aitegallo-Dalheim.JPG
Tiltak 1 Aitegallo-Dalheim

PÅ 60-tallet ble store deler av Manndalselva sterkt kanalisert og forbygd for å unngå flomskader på dyrkbar mark. Gode gyte- og oppvekstområder for fisk ble ødelagt ved at vegetasjonen, bekker og kroksjøer ble fjernet. Dette gjelder spesielt området fra Kjerringdalen til Banol bru hvor ca. 80 % av elveløpet er sterkt berørt. Dette området har tidligere hatt en veldig god bestand av spesielt ørret og røye.

Etter en henvendelse i 2019 fra en grunneier om at det i Njirranfilbma fløt død fisk etter at flommen var over, startet MJFF arbeidet med å få igangsatt en rehabilitering av denne strekningen og laget et forprosjekt om tiltaket.

I 2022 hadde Manndalen Jeger- og Fiskerforening, MJFF, i samarbeid med Naturrestaurering AS og Kåfjord kommune, en undersøkelse av tilstanden på denne elvestrekningen som viser at det er veldig lite yngel, lite bunnvegetasjon og små mengder av bunndyr. Det biologiske mangfoldet som skal gi oppvekstforhold for fisken er nærmest borte.

På bakgrunn av dette sendte Kåfjord kommune, vannområdekoordinator og MJFF i 2023 en søknad til NVE om finansiering og tillatelse til å starte opp arbeidet med å restaurere strekningen fra Ravraområdet til Banol bru. Hele prosjektet har en estimert kostnad på ca. kr 3.500.000 med en anslått tidsramme på minimum fire år. Disse tallene er ikke absolutte.

24.04.24. fikk Kåfjord kommune tilsagn om et tilskudd på 1 million kr. fra NVE til dette arbeidet. Arbeidet kan igangsettes så snart alt det formelle er på plass, og skal ifølge krav fra NVE være igangsatt og utførelse startet innen utløpet av 2024. Hovedprosjektet er delt inn i tre delprosjekt. Dette tilsagnet gjelder delprosjekt 1 som er strekningen fra Banol bru til utløp ved Vallasfielbma.

I begrunnelsen for støtte fra NVE står det at "NVE har vurdert denne søknaden opp mot andre søknader mottatt i 2023, og prioritert den. Tiltaket har høy nytteverdi i forhold til kostnadene, og vi legger særlig vekt på at tiltaket vil bedre vassdragsmiljøet i et sterkt påvirket vassdrag"

Følgende informasjon er hentet fra rapporten til Naturrestaurering AS fra 15.02.2023: "Hovedmålet med de foreslåtte tiltakene i denne rapporten er å forbedre habitatkvaliteten for anadrom fisk i elva, og dermed øke den naturlige produksjonen av disse artene. Planen hensyntar risiko for flomskader på boliger og annen infrastruktur i høy grad. Planen foreslår realistiske gjennomførbare tiltak, prioritert gjennom en faglig kost/nytte-vurdering"

Alle tiltak som nevnes i denne informasjonen er ønsker og anbefalinger fra faglig hold. Tiltak kan ikke bli gjennomført før det er innhentet tillatelser fra grunneiere og andre nødvendige instanser.

Det vil avholdes informasjonsmøte om tiltaket i løpet av våren/sommeren 2024.

MJFF er glade for å kunne være med og bidra til å forbedre naturmiljøet langs Manndalselva. Dette vil gi fine naturopplevelser for dagens og fremtidens generasjoner.

En del grunneiere vil nok være skeptiske til disse tiltakene, og det er forståelig. MJFF sammen med Kåfjord kommune, NVE, Naturrestaurering AS og vannområdekoordinator skal selvfølgelig ta grunneierne med på råd og diskutere prosjektet med disse før det blir gjort noe.

Delprosjekt 1

Hovedsakelig vil tiltakene gå ut på å plassere grupper av store steiner og trerøtter i elveløpet for å bryte opp den rette strie strømmen i elva. Dette for å skape skjul for fisk og gi bedre forhold for mattilgang. Det ønskes altså å opprette et mer naturlig habitat med bl.a. mer kantvegetasjon.

Det er også ønskelig å åpne opp for litt gjennomstrømning av vann inn i det gamle løpet ved Áitegágallusuolo som i dag har utløp til Manndalselva. Se vedlagte kartutsnitt merket med blått. Merket vannløp er omtrentlig, og nøyaktig hvordan det skal gjøres er ikke avklart. Vi vet heller ikke sikkert om det lar seg gjøre.

Så er det ønskelig å rehabilitere den vannveien som er merket med innløp ved pkt. A og utløp ved pkt. B. Dette er et fantastisk flott oppvekstområde for fiskeyngel. Se kartutsnitt A-B

Dette er bare en forhåndsinformasjon. Vi kommer tilbake med videre plan for gjennomføring etter hvert som vi får ting på plass. Det vil bli kontinuerlig oppdatering av prosessen

Så håper vi på en positiv holdning fra grunneierne og ser fram til å fortsette samarbeidet. Dette blir et kjempeløft for miljøet langs Manndalselva.

Vi vil spesielt gi ros til Kåfjord kommune for at de har stilt opp som formell søker til prosjektet og har gitt oss den hjelpen vi har fått, og fortsatt får. Vi takker også NVE for at de har prioritert vår søknad og gitt oss muligheten til å få dette til.

 

Odd Isaksen

Manndalen Jeger- og Fiskerforening, MJFF