Takseringsprosjekt Fjellrype

Vi starter med fjellrype taksering i Nord-Troms i 2024

I 2024 begynner vi et prosjekt hvor målet er å taksere fjellrype i Troms. Vi ønsker å bruke en utarbeidet takseringers metode for å ha et bedre grunnlag for høsting som tar høyde for oppdagbarhet og produksjon. Dette vil kunne gi forvaltningen bedre kunnskap om fjellrypa. 

 

Bakgrunn

Fjellrypa er en art som jaktes over hele Norge, men per dags dato blir den ikke taksert. Dagens overvåkning er gjort gjennom Norsk Hekkefuglovervåking gjennomført hver vår og estimater fra taksering på lirype gjennomført i august med bruk av linje taksering og distance sampling. Denne metodikker på lirype har vært brukt i en årrekke over store deler av Norge, men er ikke tatt i bruk på fjellrype. Fjellrypa er også en prioritert art av miljødirektoratet for 2024. Prosjektet er finanisert av Troms fylkeskommune gjennom tilskudd til vilttiltak. 

 

Hvordan det gjennomføres

Selve takseringen foregår med at en godkjent taksører går langs en linje med en hund i slipp/søk som skal finne ryper på og rundt en linje. Taksøren registrerer alle observasjoner via en app fra hønsefuglportalen, og disse registreringene blir til med nok observasjoner et estimat som sier noe om tettheten av ryper, og fordelingen av voksen og ungfugl. Alle taksører har eget kurs arrangert av NJFF-Troms med godkjente instruktør fra hønsefuglportalen

 

Takseringsområder

Takseringen blir gjennomført i 4 kommuner i år, Kvænangen, Nordreisa, Kåfjord og Storfjord. Takseringen vil ta sted i perioden 3-20 august på Statskog grunn, og det er søkt fritak for båndtvang i de aktuelle kommunene i perioden. I de forskjellige kommunene er det lagt ut fra 8-15 linjer. Disse linjene er lagt ut i områder hvor man kan komme seg til nærmest mulig med bil på etablerte veier for å gjøre selve takseringen mulig. 

 

Under taksering 

Når takseringen foregår skal taksøren kun slippe 1 hund omgangen, samt kun slippe på linjen, og avsøke rundt denne. Det er kun her fritaket for båndtvang gjelder. I bilen hvor taksører til dette prosjektet er med skal det ligge en ark lett synlig i bilen for evt. forbi passerende som ser en løs hund i slipp. Hunder skal også bruke synlige dekken i søk slik at hunden er lett å få øye på.

 

Dialog med reindrifta

Det vil kunne være rein i områder vi planlegger å taksere, og vi ønsker ikke å skape problematikk rundt samling osv. under takseringen. Derfor vil vi ha en løpende dialog med reinbeitedistriktene i områdene vi vil taksere før og under taksering for å unngå problematikk, og ikke sleppe hunder der det er mye rein. Alle hunder som bruker er har godkjente aversjonsdressur. 

 

Kontaktperson

Isak Karlstrøm 41501708

isak.karlstrom@njff.no