Prøvefiske på Glimma

GLIMVATNET/GLIMMA – BEDRE ENN SITT RYKTE Helga 20.-22. august gjennomførte Fiskeutvalget (FU) i TJFF et standard prøvefiske i Glimvatnet på Ringvassøy. TJFF fornyet i vår avtalen med grunneieren (Berggruppen) for nye 5 år (2021-2026). Denne avtalen gir våre medlemmer rett til gratis fiske med stang- og håndsnøre.

Publisert: 26. august 2021 kl. 14.13

Sist oppdatert: 26. august 2021 kl. 15.41

Initiativet til prøvefisket kom fra FU og var avtalt med grunneier. Hensikten er å kartlegge fiskebestandens tetthet, arts-, kjønns-, str-, og alderssammensetning, kondisjon, næringsdyrvalg, parasitter mm.

Det ble satt 6 garn av typen Nordisk oversiktsgarn (40 m lange med paneler av ulike maskevidder) både fredag og lørdag kveld. Prøvefisketeamet som bestod av Halvard Paulsen, Simen Solli Lind, Leif Einar Hansen, Eirik Haugstvedt Henriksen og Øystein Overrein, etablerte teltleir oppe ved vannet nært utløpsosen. En Ally sammenleggbar kano ble brukt for å sette og trekke garn.

Det var en spent gjeng som trakk garna lørdag morgen. Glimvatnet har rykte på seg at-  «fisken er vanskelig å få på stang». Men prøvefisket bekreftet at det er fisk nok av alle størrelser både av røye og ørret. Totalt ble det tatt 50 fisk – 32 ørreter og 18 røyer, de minste på bare 4 g – de største av begge arter var på ca. 1 kg. Kondisjonen på fisken var god, kjøttfargen var rød. Det var lite parasitter og ingen slike i kjøttet på fisken. Rekrutteringen av unge årsklasser er god. Av næringsdyr ble det funnet både marflo, hoppekreps, zooplankton, damsnegle, fjæremygg, insektlarver og gulpmaggot (fra isfiskesesongen)!

Glimvatnet er spesielt ved at arealene med grunt vann (littoralen/strandsonen) utgjør en liten andel av det totale vannarealet. Størstedelen av vannet er dypt. Dette betyr at produksjonen av næringsdyr er lav jfr med f.eks Nakkevatnet mot Sjursnes og Anjavatnet eller Vuomajavre i Dividalen.

Prøver ble tatt av hver enkelt fisk. Disse prøvene skal nå analyseres av fiskebiologer i FU. En rapport vil bli skrevet innen utløpet av året. FU planlegger også et medlemsmøte oppunder jul der vi presenterer resultatene fra fjorårets prøvefiske i Jøvikvatnet og årets i Glimvatnet.

Medlemmenes motivasjon for å fiske i Glimvatnet bør etter dette øke. Vannet byr på fisk av prima størrelse og kvalitet. Det er også et svært vakkert område. Det går sti opp til vannet og videre langs vannets østside.  Skitt fiske!

Øystein Overrein , leder i Fiskeutvalget TJFF