I forvaltning av hjortevilt benyttes data fra bestanden til å finne ut hva tilstanden er. En setter et mål for hvordan man ønsker at bestanden skal være på sikt og iverksetter tiltak som skal gjøre at målet nås. Storvilt forvaltes i hovedsak kommunalt med kvotetildeling etter areal. Hver kommune vedtar forvaltningsmål og forvaltningsplaner for elg og hjort. For villrein er det egne villreinnemder for hvert villreinområde somsetter forvaltningsmål og forvaltningsplan. Forvaltningsmålet settes ut ifra ønske om eksempelvis høyest mulig avkastning i kjøtt, flest felte dyr per år, minske beiteskader eller å ha en naturlig bestandssammensetning . I forvaltning av hjortevilt har man muligheten til å rette avskytningen mot konkrete kjønn og aldersgrupper, og på denne måten styre utviklingen av bestandene.
Forvaltningsmål og kvoter tilpasses etter tidligere års observasjoner og takseringer. Sett hjortevilt per jegerdag, kalvevekter, kalv per hundyr, okse/bukk per ku/kolle og beitetakseringer er viktige data for forvaltningen av hjortevilt. Sett hjortevilt per jegerdag er et mål på bestandsstørrelse. Kalvevekter og beitetakseringer brukes ofte som mål på bestandens tilstand. Lange tidsserier innhentet fra jegere gjør det mulig å se trender i bestandsstørrelsen fra år til år og benyttes som grunnlaget for forvaltningen.
Avskytning er det vanligste forvaltningstiltaket for storvilt. Ettersom bestandens størrelse og sammensetning kan styres ved rettet avskytning gir dette forvaltningen mulighet til å styre bestandene mot konkrete mål. Ønsker man lavere bestand kan avskytningen av voksene hundyr økes, ønsker man høyere eller stabil bestand bør hovedvekten av uttaket rettes mot kalv og ungdyr. Videre kan kjønns raten endres ved å rette avskytning mot kjønn. I tillegg til avskytning må det tas høyde for at faktorer som klima, beiteforhold, arealendringer, påkjørsler og predasjon også påvirke bestandene.
Bestandstilstand
I mange områder er det et mål å øke kondisjonen hos hjortevilt etter lang tid med høye bestander og påfølgende overbeite. Et mål om å økt bestand, kan gå utover kondisjon, og et mål om økt kondisjon vil gå utover antallet dyr. Et område kan ha hatt en høy bestand over tid, men endringer i beite gjør at området ikke kan fø like mange dyr. Det er urealistisk å øke en bestand om slaktevektene er lave og beitegrunnlaget er dårlig. Også dersom vektene er gode bør en være forsiktig med å øke en bestand for å unngå overbeiting. Ved en situasjon med overbeite tar det lang tid å snu trenden.
Dyrenes kondisjon er først og fremst avhengig av beitetilgang. Beitetilgangen vil variere med tettheten av dyr i tillegg til klima og arealendringer. Det er først og fremst beitetilgang som bestemmer hvor stor bestand det er gunstig å ha. Å øke kondisjon i områder med små dyr er en lang prosess der bestanden må reduseres og beitegrunnlaget må bedres. Dyr som blir født sent eller har dårlig mattilgang det første leveåret, vil sjeldent ta igjen det «tapte». Små hunndyr har mindre overskudd til å produsere avkom, og avkommet blir derfor også små. Dette er en ond sirkel det vil ta lang tid å bryte ut av, selv med god forvaltning.
Alder hos voksende dyr og andel hanndyr viser seg også å påvirke bestandens kondisjon og produksjon. Høy andel store hanndyr gjør at hunndyrene kommer tidligere i brunst, og føder større kalver. Hunndyr på over fem år har høyest produktivitet. Hos elg er kua mest produktiv fra fem til seksten år. Den naturlige dødeligheten for voksne hjortedyr er lav, mens den er høyere for kalver og ungdyr. Det er derfor lurt å spare voksne produktive dyr, og heller rette uttaket mot kalv og ungdyr om ønsket er å øke eller holde en bestand stabil.
Areal
For storvilt har arealendringer bydd på store utfordringer de senere årene. Veier og infrastruktur sperrer av viktige trekkruter og legger beslag på leveområder. Spesielt på Sør og Østlandet ser vi eksempler på sterkt fragmenterte elgbestander. Det samme gjelder for villrein i fjellområdene i Sør-Norge. Aktuelle tiltak for å unngå fragmentering kan være viltpassasjer over veier og jernbane, tuneller, vinterstenging av veier. Arealforvaltningen bør ta hensyn til viltet ved å unngå inngrep i viktige områder for viltet som trekkpassasjer.
Beiteforholdene for storvilt påvirkes i stor grad av skogbruket. Hogstflater gir gode beiter dersom det vokser opp tilstrekkelig ROS- arter (rogn, osp og salix). ROS-artene er ettertraktet vinterbeite., For å ivareta gode beiteforhold bør en derfor spare en del ROS under ungskogpleie. Det er heller ikke heldig med for tette plantefelt uten bunnvegetasjon. Blåbærlyng, som er en viktig beiteplante både for elg og andre viltarter, trives ikke i for tette bestander med lite lys, eller på åpne hogstflater.