Viltfremmende tiltak
Jegere og grunneiere kan utføre flere tiltak på eget initiativ for å bedre forholdene for viltbestandene lokalt. Tiltakene kan være habitatfremmende, bedring av næringstilgang/beiter, skape hekkeplasser eller fjerning av fremmende arter Ofte kan selv små habitatmessige tiltak ha effekt på kvaliteten til leveområdet.
Publisert: 04. november 2024 kl. 11.38
Sist oppdatert: 07. november 2024 kl. 10.03
Viltfremmende tiltak gikk tidligere ut på å skape kunstig høye bestander av enkeltarter lokalt. Dette kunne være ved storstilt støtteforing, eller utsetting av vilt som hare og hønsefugler. Dette er en tankegang man i større grad har gått vekk fra i nyere tid. Unaturlig høye bestander av enkeltarter er ikke bra for resten av økosystemet, og gir ofte svake dyr med stor sannsynlighet for sykdomsutbrudd. Det bør heller fokuseres på å restaurere leveområder og å legge til rette for vilt. Før en starter å utføre viltfremmende tiltak bør en identifisere problemer, eller utfordringer som viltet har. En bør også vurdere om tiltakene har en langvarig og positiv effekt for viltet.
For flere arter har tyngre menneskelige inngrep ført til utfordringer. I noen tilfeller er det lite privatpersoner og foreninger kan gjøre ved eksempelvis fragmentering av elgbestand etter utbygging av motorvei. I slike tilfeller bør en forsøke å påvirke offentlig forvaltning til å gjøre nødvendige grep. I andre tilfeller kan vi som jegere gjøre relativt små grep som gir forbedringer for bestander lokalt. Eksempelvis bygge trygge rugeplasser for andefugler i regulerte vassdrag, hvor de naturlige hekkeplassene kan påvirkes av vannføring. Eller sørge for at det står igjen lauvtrær som vinterbeite for elg etter ungskogpleie. I enkelt tilfeller kan det være nødvendig å anlegge foringsplasser for å dirigere vilt bort fra større veier, dette kan være et tiltak som er positivt både for vilt og trafikksikkerhet.