Ringdue
Ringdue er en mellomstor fugl, og den eneste jaktbare duearten i Norge. De lever i skog og kulturmark, ofte i tilknytning til jordbruksarealer.
Publisert: 04. november 2024 kl. 11.39
I Norge er hoved utbredelsen rundt jordbruksområdene på Østlandet, men de hekker også nord til Finnmark. I de nordlige deler av utbredelsesområdet opptrer ringdue som trekkfugler. I Norge trekker mesteparten av ringduene sørover mot kontinental Europa, mens noen overvintrer langs kysten av Sør-Norge. Norge utgjør nordligste del av utbredelsesområdet.
Føden består av urter, frø og insekter samt korn og belgfrukter fra jordbruk. Ringduer er en generalister som raskt tilpasser seg endringer i mattilgang og habitater. Denne tilpasningsdyktigheten gjør at de greier seg godt i områder med høy menneskelig aktivitet. Samtidig har ringdue et relativt høyt forplantningspotensial og kan fø frem to kull på en til to kyllinger i løpet av hekkesesongen.
Kjennetegn er «ringen» eller de to hvite sirklene som sitter på hver side av halsen samt en hvit stripe langs vingekanten. Ungfugl mangler ofte de hvite sirklene på halsen, men de har stripa langs vingekanten. Skogdue, som er en fredet art har ikke disse kjennetegnene.
Bestandssituasjon
Bestanden og utbredelsen har økt siden 90tallet. At bestanden tidligere var lavere skyldes at Norge er i ytterkant av utbredelsesområdet. Endringer i klima og arealer har gjort at større deler av landet har blitt passende habitater. Ringdue regnes som en klimavinner og blir i liten grad påvirket av menneskelige inngrep. Allikevel er det påvist en svak bestandsnedgang i de senere årene.
Kunnskapsgrunnlag
Det gjøres ingen organiserte tellinger av ringdue spesifikt, men arten er inkludert i nasjonale hekkefuglovervåkninger. Ringmerking gir også informasjon om artens trekk og forflytning.
Påvirkningsfaktorer
Ringdue påvirkes positivt av menneskelig aktivitet og klimaendringer, som har ført til bestandsvekst. Ettersom de er tilpasningsdyktige til arealendringer vil ringdue i større grad enn andre arter greie seg i områder med utbyggingspress. Det er få faktorer som påvirker bestanden negativt. Ringduer blir utsatt for predasjon fra rovfugl som hønsehauk, men effekten av dette har liten påvirkning på bestandsnivå.
Forvaltning
Det er åpnet for jakt på ringdue i hele landet med unntak av Troms og Finnmark. Grunneier og rettighetshaver har retten på jakt og forvalter innenfor rammene satt i jakttiden. En anser jaktuttaket av ringdue som rent kompensatorisk, og at det derfor ikke har begrensende effekt på bestandsnivå. Ettersom ringdue er en trekkfugl, og jakta i stor grad foregår under høsttrekket vil lokal forvaltning ha liten effekt for den lokale bestanden.