5 gode grunner til å begynne med fiske
Lyst på en ny hobby? I dagens samfunn finnes det et hav av fritidsaktiviteter, sportstilbud og interesser. Så hvorfor velge fisking?
Publisert: 10. juni 2021 kl. 07.52
Sist oppdatert: 18. oktober 2022 kl. 11.09
Fisking er en tradisjonell aktivitet ungdom kanskje forbinder med eldre, litt trauste menn. For noen fremstår også fisking som både langtekkelig og kjedelig. Likevel er dette en aktivitet mange unge forelsker seg i. Her er fem grunner til nettopp det.
-
Du får mer spenning i hverdagen og mestringsfølelse av å fiske
Den kanskje viktigste grunnen til at mange faller for fisking er spenningen og mestringsfølelsen du får. Det er noe helt eget over denne aktiviteten. Adrenalinkicket som oppstår i det øyeblikket du har klart å lure fisken til å bite, og spenningen før du vet hva slags fisk du har fanget og hvor stor den er – det finnes ikke noe bedre.
For nybegynnere vil fisking også by på en skikkelig god mestringsfølelse. Det er først når du klarer å få den aller første fisken til å bite og dra den i land alene at du virkelig vil forstå hva vi snakker om. Få følelser kan sammenlignes med denne gleden.
-
Fisking gir bedre helse og mindre stress
Hverdagen til mange nordmenn preges av en stillesittende livsstil, mye tid tilbragt innendørs, raske og lettvinte måltider og for lite fysisk aktivitet. Flere og flere sliter med vekta, ja hele 7 av 10 nordmenn klassifiseres faktisk som overvektige i dag. Helsa blant den norske befolkning er ikke akkurat på topp om dagen. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å snu situasjonen.
Du bygger nok ikke store muskler ved å fiske, men aktiviteten holder deg i form. Du må ofte gå en tur for å komme frem til gode fiskeplasser, og når du får napp kan du oppleve et adrenalinkick og høy puls. Om sommeren får du også påfyll av etterlengtet D-vitamin, og hjernen får kjørt seg hva gjelder koordinasjon og konsentrasjon. I tillegg viser forskning at å være ute i naturen senker stresshormonene i kroppen vår svært effektivt. Det skal faktisk ikke mer til enn 20-30 minutter før du får effekt! -
Terskelen for å være sosial senkes
Lei av at alle sosiale settinger involverer mat, drikke, turer på byen eller andre aktiviteter med enkeltbeløp som stiger utover kvelden? Eller ender dere alltid opp med Netflix og en pose potetgull hver eneste helg? Hvorfor ikke teste ut fisking sammen?
Tar du med familie eller venner ut på fisketur får dere tid til gode samtaler og uforglemmelige opplevelser. Har dere ikke fisket noe særlig før kan dere også lære en ny ferdighet sammen. -
Fisking er en god overlevelsesferdighet
I dag er de fleste av oss vant med å kjøpe alt vi trenger på dagligvarebutikken. Mange barn vokser opp uten forståelse for hvor maten deres faktisk kommer fra, og få klarer egentlig å fø seg selv.
Fisking lærer deg både å sette mer pris på maten du spiser, og samtidig tilegner du deg en overlevelsesferdighet som plutselig kan komme godt med. Dersom du noen gang skulle havne i en situasjon hvor du blir nødt til å skaffe mat på egenhånd kan du altså komme langt med å fiske. -
Du sikrer deg en hobby som kan bedrives året rundt
De aller fleste ser på fisking som en vår-, sommer- og høst-aktivitet. Mange pakker vekk fiskestenger, fluer og sløyekniver når gradene synker. Da er det verdt å merke seg at fisking faktisk er en helårsaktivitet, og kulde trenger absolutt ikke være noe hinder. Når det blir kaldt nok kan du nemlig teste ut isfiske.
Det eneste du trenger for å isfiske er ispigger, isbor, pilkestikke og agn. Eier du ikke dette er det mange isfiskere som ofte er generøse med å låne bort sitt utstyr. Husk bare å følge med på isvarlsingen før du går ut på isen.
Du kan lese mer om isfiske her
Fiskeregler det er lurt å kunne
Selv om fisking er en relativt fri aktivitet uten mange reguleringer i Norge finnes det likevel visse regler du må føye deg etter.
-
Alt av fritidsfiske i sjøen er gratis, både med stang, håndsnøre og faststående redskap som garn og teiner. Det er imidlertid ikke lov å fiske laks og sjøørret med garn, uten konsesjon.
-
Ved stranda skal du også alltid vise hensyn til de som bader eller bruker området til andre aktiviteter.
-
Sei og makrell kan du fiske fritt i sjøen, mens andre fiskearter har regler om minstemål. Dette er for at småfisk skal få leve lenge nok til å formere seg – slik at vi unngår å tømme havet for ressurser. Du kan enkelt unngå å få småfisk på kroken ved å bruke en stor nok krok. Husk også at torsken er fredet fra svenskegrensa til Aust-Agder hele året. I definerte gyteområder for torsk er det fiskeforbud mot all saltvannsfisk i perioden 1. januar - 30. april. Du kan allikevel fiske sjøørret, da den ikke omfattes av forbudet. Regler for fritidsfiske i sjøen finner du hos Fiskeridirektoratet.
-
Er det ferskvann du foretrekker, må du skaffe deg fiskekort for å fiske, men er du under 16 år har du rett til å fiske gratis med stang og håndsnøre mellom 1. januar og 20. august. Er fiskekort et krav, har alle under 16 år rett til gratis fiskekort i denne perioden. Likevel kan du ikke fiske laks, sjøørret eller sjørøye i vassdrag gratis. Skal du det må du betale for fiskekort.
-
Er du over 16 år og velger å fiske i ferskvann må du ha fiskekort, eller tillatelse av de som eier fiskevannet. Det finnes også flere steder i landet hvor fisking ikke er tillatt. Undersøk derfor alltid ferskvannene du vurderer å fiske i før du tar turen. Inatur er det beste nettstedet for kjøp av fiskekort.
Gode fisketips til nybegynneren
Mange som skal teste ut en ny aktivitet, går ofte inn for å ha utstyret på plass før de kommer i gang. Det er vel og bra å ha utstyr av god kvalitet, men i starten bør du holde det hele enkelt. Begynn gjerne med en vanlig fiskestang og haspelsnelle, skaff deg en god kniv, og ikke kjøp mer enn én boks med sluker til saltvann og én til ferskvann. Ikke kjøp ditt første fiskesett på en bensinstasjon eller lignende. Gå heller til en sportsbutikk med godt utvalg av fiskeutstyr. Der har de folk som kan hjelpe deg å finne det du trenger.
Lyst på flere gode fisketips? Norges Jeger- og Fiskerforbund har gode guider for både ferskvannsfiske og saltvannsfiske.