NJFF med alternativer for nullfiskeområder

NJFF har ovenfor Fiskeridepartementet presentert det vi mener er et mer hensiktsmessig nettverk av nullfiskeområder i Oslofjorden.

Publisert: 08. november 2024 kl. 17.36

Sist oppdatert: 14. januar 2025 kl. 13.20

Etter et møte med statssekretæren i Fiskeridepartementet utarbeidet NJFF et notat hvor vi redegjorde for vårt syn på hvordan fritidsfisket i Oslofjorden kan forvaltes bedre, herunder et nettverk av nullfiskeområder som alternativ til de tre omfattende nullfiskeområdene som hittil er presentert.

Et nettverk av nullfiskeområder

NJFF foreslår en kombinasjon av strengere fiskeregler og flere, men hver for seg mindre, nullfiskeområder. NJFF mener blant annet dette er mer i tråd med forskeroppropet sin anbefaling om et nettverk av slike områder med særskilt strenge regler for fiske.

NJFFs forslag til nullfiskeområder

- Denne tilnærmingen vil blant annet i større grad tillate etablering av referanseområder for å vurdere effekten av tiltaket. Det vil også i større grad ivareta en rimelig tilgjengelighet for befolkningen rundt fjorden. Forbud mot bunntråling i nasjonalparkene og andre steder det vurderes hensiktsmessig bør uansett innføres, sier rådgiver og biolog Øyvind Fjeldseth i NJFF.

NJFF mener at en med en slik løsning kan oppnå en bedre balanse mellom beskyttelse av sårbare bestander, økosystemet og menneskelig aktivitet i fjorden. Den eksakte utformingen og plasseringen av nullfiskeområder må gjøres etter nøye vurderinger fra fagmiljøene. Det er blant annet viktig med oppdatert informasjon om gyte- og oppvekstområder, og at områdene følges opp med overvåkning og forskning sammenlignet med områdene utenfor.

NJFF vil samtidig understreke tydelig at Oslofjorden er i en svært dårlig tilstand. De viktigste påvirkningsfaktorene er forurensning fra landbruk og industri, langvarig overfiske og utbygging i strandsonen.

- Behovet for tiltak som beskytter fjorden har aldri vært større. Det må jobbes målrettet med alle disse problemene, og ved å innføre målrettede tiltak kan vi balansere bruk og vern i fjorden, sier Fjeldseth.

Tre store områder er uhensiktsmessig

NJFF har vært uenig i det mest inngripende alternativet til nullfiskeområder i Oslofjorden, som ble skissert av Fiskeridirektoratet i sommer. Dette alternativet omfatter forbud mot fritidsfiske i hele fjorden innenfor Horten-Moss-linjen, inkludert hele Drammensfjorden, og to store områder ved Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker. NJFF anser dette som lite gjennomtenkt.

- NJFF har sagt tydelig at vi ikke er imot nullfiskeområder, men vi mener alternativet som er pekt på er uhensiktsmessig inndelt, sier Fjeldseth. – Vi mener de uten godt faglig grunnlag forhindrer alt fiske i alt for store sammenhengende arealer, og frykter det store engasjementet som fritidsfiskerne legger for dagen blant annet ved å restaurere naturen i og rundt gytebekker for sjøørret vil forsvinne.

NJFF anbefaler følgende tiltak for fritidsfiske: 

  • Beskytte sårbare arter og økosystemer: Blant annet videreføre totalforbudet mot å fiske torsk i samme område som i dag, samt innføring av flere mindre, men mer målrettede nullfiskeområder (se kart).
  • Regulering av fiske på arter med et høstbart overskudd: Fritidsfiske bør fortsette på arter med høstbare bestander gjennom justerte minstemål/maksmål, og eventuelt kvoter. Det vil være behov for å regulere fisket strengere også utenfor eventuelle nullfiskeområder, fordi det potensielt kan bli noe større fisketrykk der.
  • Fokus på oppsyn og informasjon: Økt oppsyn langs fjorden, og en større satsning på informasjons- og kunnskapsflyt på flere språk for å sikre at reglene blir kommunisert og overholdt av målgruppene.
  • Moderne forvaltning og økt kunnskap: En forvaltning av fritidsfiske som ressurs må være en selvfølgelighet. Kunnskap må danne grunnlag for å løpende justere tiltak som beskytter fjordens sårbare arter, og bedrer økosystemet på sikt. Dette er viktig for å få aksept for tiltak og for å beholde engasjementet sports- og fritidsfiskerne har for fjorden.

Løser bare en liten del av problemet

I tiltaksplanen for Oslofjorden er det 63 tiltakspunkter, de fleste går på fjordmiljøet, men en del går også på å ivareta og utvikle friluftslivet. Alle er på mange måter likeverdig viktige, og mange av dem vil det ta lang tid (10-årsperspektiv) å løse.

Uavhengig av den prosessen som nå foregår knyttet til hvordan vi skal forvalte fritids- og yrkesfisket i fjorden, er det viktig at vi opprettholder et størst mulig engasjement for fjorden.

- Kun på den måten vil en ha befolkningen med seg i det videre arbeidet, mener Fjeldseth. - Særlig viktig er det å få aksept for de tiltakene som vil merkes på den enkeltes lommebok. Det tror vi gjøres best ved å ikke innføre uhensiktsmessig strenge tiltak der det finnes alternativer som bidrar til at vi kan nå målet på noe mer skånsomt vis. Uten det vil fjorden miste enormt mange engasjerte forkjempere, og miljøet vil miste mange hjelpende hender, sier Fjeldseth.

Fiskeridirektoratets alternativ for nullfiskeområder, som NJFF mener er uhensiktsmessig