pH-status 2/2024
Problemet med sur nedbør og dens negative innvirkning på vannkvalitet og livet i vassdragene er fremdeles omfattende. Dette på tross av reduserte utslipp og forbedret vannkvalitet de siste tiårene. Sur nedbør er i dag likevel et miljøproblem som dessverre ikke får den oppmerksomheten det fortjener. Mer om problematikken og TEFA-seminaret finner du i denne utgaven.
Publisert: 22. mai 2024 kl. 12.04
Det er mange miljøproblemer som truer fisken og andre vannlevende organismer i norske vassdrag, i tillegg til den sure nedbøren. I bladet kan du lese om problemstillinger knyttet til gassovermetning, gjengroing av gyte-områder og oppvekstområder for ungfisk, om elvekraftverk som gjør opp- og nedvandring av fisk og ål vanskelig, farlig eller helt umulig, og om mulig nedtrapping av kultivering.
Du kan også lese om nye miljøpålegg for å legge til rette og reetablere vandringsmulighetene for fisk og ål i Kragerøvassdraget, om forskning og tiltak i Modalselva og naboelvene i Vestland fylke for å bedre forholdene for fisken der, om harving av gjengrodd og sedimentert elvebunn i Suldalslågen for å forbedre den naturlige produksjonen av laks og aure der, eller om ildsjeler i Rogaland som står på for sjøauren og for bekkene.
Og så skal vi selvsagt ikke glemme kalkingen, som utgjør selve «grunnmuren» for fisk og mange andre organismer i de fremdeles tallrike elvene og innsjøene som selv i dag ville vært døde uten en jevn og trygg tilførsel av nettopp kalk.
Fortsatt kalking sammen med nye tiltak i vassdragene kombinert med fortsatt god innsats fra de mange ildsjelene rundt om gjør at det tross alt er grunn til å være optimist for vannmiljøet, og til å håpe på stadig mer liv i våre tallrike elver og innsjøer framover. Riktig god sommer.