pH-status 3/24

Som de fleste nok har fått med seg så var antallet villaks som returnerte til elvene i sommer dramatisk lavt. I denne utgaven kan du lese mer om denne problemstillingen, inkludert om forskningen som pågår på villaksen i Etneelva. Også her hadde det kommet uvanlig få laks tilbake da vi besøkte elva i juli. Og i likhet med i mange andre elver så var det særlig den større laksen som var svært fåtallig.

Publisert: 23. september 2024 kl. 08.13

Sist oppdatert: 23. september 2024 kl. 08.18

Redaktøren besøkte også Hellelandselva i Dalane sør i Rogaland i sommer. Her jobbes det nå lokalt med et prosjekt for å reetablere vandringsmulighetene for fisk til elvas øvre deler der det finnes store gyte- og oppvekstområder. Disse var tilgjengelige for fisk tidligere, men på grunn av fysiske inngrep i elva (brobygging, kraftverk) har laksen og sjøauren i dag ingen mulighet til igjen å benytte seg av disse områdene. Hvis man lykkes med prosjektet og får fisken tilbake til øvre deler av vassdraget så utløses et enormt produksjonspotensial for laks og sjøaure.

Ellers kan du lese om et viktig forskningsprosjekt fra Mandalselva. Her har man fått gode resultater ved å bruke et nyutviklet ledegjerde for å lede utvandrende smolt og vinterstøinger trygt ned elva, slik at mesteparten av fisken kommer seg forbi inntaket til et kraftverk og unngår å havne i turbinene. I fra Suldal har det derimot kommet triste nyheter, dette i form av flere funn av abbor både i Suldalsvatnet og i et nærliggende vann. Abboren er ulovlig utsatt, og hører ikke naturlig til i denne regionen. Suldalsvatnet er stort, og det vil være tilnærmet umulig å få fjernet abboren her. Det er dessverre også all grunn til å tro at abboren spres nedstrøms til Suldalslågen, der den potensielt vil kunne være en konkurrent til laksen og sjøauren.

Last ned PDF versjonen av bladet her.

Les PH-status 3/24 her External-link icon