Å sette ut fisk er en metode som brukes for å etablere eller supplere fiskebestander i innsjøer, elver og bekker. Dette tiltaket er ofte en del av forvaltningen der fisken kan ha forsvunnet som et resultat av sur nedbør, eller der bestander er sterkt påvirket av vannkraft og man setter ut yngel for å kompensere for redusert, naturlig reproduksjon.
Prosessen innebærer oppdrett av fisk i kontrollerte miljøer, som klekkerier, før de settes ut som befruktet rogn, yngel eller smolt. Rogn og melke hentes fra stamfisk fra samme vassdrag. Artene som vanligvis settes ut er ørret og laks. Formålet med kultiveringsarbeidet kan variere, men det gjøres ofte for å kompensere for bestandsnedgang, for å supplere fiskebestandene i områder med høy fiskedødelighet eller der fisken ikke kan reprodusere seg naturlig. Det kan også brukes for å introdusere fisk til nye vannforekomster.
Kultivering krever grundig planlegging og overvåking. Før fisken settes ut, vurderes habitatets egnethet nøye. Det er også viktig å ta hensyn til eventuelle negative effekter på økosystemet, som for eksempel predasjon på andre arter eller endringer i næringskjeden.
En annen viktig faktor i kultiveringsarbeidet er genetisk variasjon. Det er viktig å sikre at de utsatte fiskene har en genetisk diversitet som er tilpasset det naturlige miljøet de settes ut i. Dette bidrar til å opprettholde bestander som er motstandsdyktige mot sykdommer og miljøendringer. Ofte velger man å bruke genetikk fra lokale stammer, og fra flere individer.
Effektiviteten av fiskeutsetting bør evalueres regelmessig gjennom overvåking av fiskebestandene. Dette kan innebære å merke utsatt fisk, f.eks ved å klippe fettfinnen, og se på andelen vill og utsatt fisk i fangstatestikken.
Selv om kultivering kan være en effektiv metode for å supplere eller reintrodusere fiskebestander, er det viktig å bruke det som en del av en helhetlig forvaltning som inkluderer habitatforbedringer og tilrettelegging for naturlig reproduksjon.