Forvaltning og tiltak
Forvaltning av fiskebestander, og målrettede tiltak der det er nødvendig, er avgjørende for å sikre et bærekraftig fiske og legge til rette for velfungerende økosystemer. Gjennom reguleringer som fangst- og redskapsbegrensninger, fredningsperioder og biotop/fiskefremmende tiltak, forvalter man både sjø- og ferskvannsfisk slik at man kan nyte et godt sportsfiske, og høste av de de flotte matressursene.
Sportsfiskere kan bidra til en bedre fiskeforvaltning ved å:
-
Sørg for å ha gyldig fiskekort og følg de spesifikke reglene for området du fisker i. Dette bidrar også med midler til lokal forvaltning.
-
Hold deg til kvotene for antall fisk du kan ta med deg hjem, og respekter eventuelle størrelses- og redskapsbegrensninger.
-
Ikke kast søppel eller plast i vannet, og plukk opp søppel du finner.
-
Rapporter ulovlig fiske, forurensning, eller andre miljøproblemer til relevante myndigheter.
-
Støtt organisasjoner og prosjekter som jobber for å bevare fiskens leveområder.
Alle over 18 år må løse fiskeravgift til staten om de ønsker å fiske i vassdrag med anadrom laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye). I tillegg må du kjøpe fiskekort.
Man trenger ikke fiskeravgift for å fiske i ferskvann der det ikke er laks, sjøørret eller sjørøye. Da trenger du kun lokalt fiskekort eller tillatelse av grunneier/ fiskerettshaver.
Barn under 16 år fisker gratis i perioden 1. januar til 20. august unntatt i vassdrag med anadrom laksefisk. Skal barn og ungdom under 18 år fiske laks, sjøørret eller sjørøye, trenger de ikke betale fiskeavgift, men må vanligvis betale det lokale fiskekortet. Dette varierer imidlertid svært mye, så det er viktig å sette seg inn i det lokale regelverket.
Fiskeravgiften betales til Miljødirektoratet og kan betales på nett.
- Sjøørretguiden
- Befaring og restaurering
- Søknad om tillatelse til fysiske tiltak i vassdrag
- Skolebekken
- Sådan laver man gydebanker for laksefisk
Ta kontakt med Sondre Breian for spørsmål om eksisterende og ytterligere materiell