10 tips til lirypejakta
Jakt på ryper er den viktigste småviltjakten i Norge, med sesongstart 10. september hvert år. Vi gir deg 10 tips til lirypejakta.
Publisert: 08. september 2022 kl. 06.59
Sist oppdatert: 08. september 2022 kl. 10.36
- De beste rypeterrengene finner du gjerne ved å sjekke tellinger i forkant. I mange terreng gjennomfører de registreringer i august, og dette er utgangspunkt for hvordan bestanden forvaltes av grunneier.
- Gå i den delen av terrenget med mest finmosaikk. Det vil si bærlyng, bekker, små myrer, steiner, rabber med innslag av trær. Her sitter gjerne rypene. Styr unna store ensformige områder. Tregrensa er ofte det beste utgangspunktet.
- Avhengig av tid på året og vær, sitter lirypene gjerne i bestemte høyder. Da er det om å gjøre å finne riktig høydekote og følge denne.
- Legg merke til hvilken biotop rypene sitter i. Er det vått, mye bær, eller steinete? Du finner gjerne andre ryper i samme biotop senere samme dag.
- En tommelfingerregel er at rypene trekker opp mot toppene når det er tåke.
- Jakta er best om morgen og om kveld. Da er rypene ute og beiter. De sitter dermed mer eksponert og i tillegg er også vitringen (lukten) etter rypene best. Dette har mye å si når du bruker hund.
- Har rypene blitt hvite (senere på høsten), og det fortsatt er barmark uten snø, trekker gjerne rypene ned i fjellbjørkeskogen.
- Har rypene blitt hvite og det ligger snøflekker i fjellet, vil du ofte finne rypene sittende på snøflekkene.
- Mange henger rypene til modning på utsiden av hytta. Da er det viktig å bruke fluenett, for på varme dager dukker alltid spyflua opp og legger egg på rypene. Det er også viktig å være oppmerksom på nattekulda. Faller temperaturen i rypekjøttet under 8 grader første døgnet, får du kuldeforkortning i kjøttet. Det betyr at du ødelegger kjøttets evne til mørning og du får seigt kjøtt.
- Rypa trykker best tidlig i sesongen. Bruk derfor en mer åpen trangboring i børsa i september (1/4 og ½) boring, og bytt til trangere boring (1/2 og ¾) senere i sesongen.