Langhåret vorsteher

Langhåret vorstehhund er en utholdende, robust og allsidig jakthund som her i landet brukes mest som stående fuglehund. Rasen har et bredt anvendelsesområde og brukes også på harejakt og som sporhund.

Med sin lange pels skal den langhårede vorsteheren tåle dårlig vær og kulde. Den holder god kontakt med fører, er arbeidsom og lett å dressere. Rasen er en stabil, trygg og rolig hund hjemme i familien, godmodig og menneskekjær. Den kan som de øvrige Vorsteherrasene være litt sta, men med en konsekvent og tydelig eier/fører kan den bli en god jakthund og en hengiven familiehund.

Visste du at:

• Rasen kan lett læres opp til å apportere* på land og i vann.

• Rasen kan brukes til ettersøk* av skadet vilt.

• Rasen er energisk som valp og unghund, men riktig og tilstrekkelig mosjon, trening, mental stimulans* og bruk blir rasen rolige og harmoniske familiehunder.

• Boghøyde* 58-70 cm, vekt ca. 27-32 kg.

• Levetid 12-14 år.

• I Norge fødes det 2-4 valpekull årlig.

Historikk
Rasen anses å være den eldste av vorstehrasene, og skal stamme fra wachtelhunder krysset med blant annet setterraser, vannhunder og drivende hunder. Målet var å få frem en utholdende jakthund med god viltfinnerevne, vannpasjon og apportglede, og noe rovdyrskarphet. I 1878 ble den første avlsforeningen for langhåret vorsteher opprettet, og året etter ble det arrangert en stor utstilling for rasen, samtidig som den første rasestandarden ble fastsatt. Standarden forbød den svart-hvite fargekombinasjonen, og de få svart-hvite valpene som ble født ble avlivet, inntil det ble oppdaget at de "feilfargede" var like gode jakthunder som de brune. De svart-hvite individene ga grunnlaget for utvikling av Grosser Munsterländer, som altså er en fargevariant av langhåret vorsteher.

*Begreper og forklaringer