Granskuddgele smaker nydelig både som både dessert og som tilbehør til viltkjøttet. Slå to fluer i ett smekk og lag granskuddsirup samtidig. Det er ikke bare veldig godt, men også enkelt å lage.

Granskuddgele

Granskuddgele smaker nydelig både som dessert og som tilbehør til viltkjøttet. Slå to fluer i ett smekk og lag granskuddsirup samtidig. Det er ikke bare veldig godt, men også enkelt å lage.

MiddelsOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Granskuddgele:

15 dl

granskudd

2 l

vann

1 kg

sukker

4 plater

gelatin

Vaniljesaus:

5 dl

melk

2 stk

egg

2 ts

potetmel

1 ss

sukker

1 ss

vaniljesukker

Tilbehør:

Vaniljeis og bær som rips, bringebær eller blåbær.

Slik gjør du:

Granskuddgele:

 

Plukk granskuddene når de er lyse og myke på tuppene på våren.  
 

 

Ha granskuddene i en vid kjele og fyll opp med vann slik at det dekker granskuddene.  

Kok opp og la det småkoke uten lokk i ca. 40 minutter. 

Ha gelatinplatene i et glass med kaldt vann.

 

Bruk et klede eller en tett sil og sil av granskuddene.

granskuddsirup-4.jpg

 

Mål opp granskuddsaften og beregn 2 deler sukker på 3 deler væske. 

Tips:

Om du skal lage gele beregnet til viltkjøtt så anbefales det å bruke mindre sukker.

 

La det koke opp på middels varme, og la det koke til væsken tykner og får en tynn sirupkonsistens. Bruk en skje og fjern hvitt skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis i kokingen. 

 

 

Når sirupen skifter farge til rosa eller mørkere rødbrun (det kommer an på hvor mye den har kokt inn), så tar du kjelen av platen. Om du ønsker granskuddsirup i tillegg til gele, så helles det over på glass eller flaske.

Granskuddsirup.jpg

 

 

For å lage gele har du gelatinplatene over i den varme sirupen. Det er viktig at sirupen fortsatt er varm slik at gelatinen løser seg opp. Beregn 1 gelatinplate per dl sirup. Rør det godt sammen til gelatinen har smeltet.

 

Ha det over i glass eller andre ønskelige former. Silikonformer er fine å bruke da det er lett å få geleen ut av formen. Du kan også ha bringebær, blåbær eller andre bær i geleen før den stivner. Sett geleen kaldt.

Vaniljesaus:

Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele.

 

Varm opp på svak varme mens du hele tiden rører i sausen. Ikke la sausen koke.

Sett kjelen til avkjøling når vaniljesausen er passe tykk. Smak til med mer vaniljesukker om du ønsker det.

 

Server granskuddgele med hjemmelaget vaniljesaus, bær og iskrem.

Oppskrifter på ville vekster finner du her