Granskuddsirup
Granskuddsirup smaker helt nydelig i en frisk sommerdrink og som saus til både viltkjøtt og iskrem. Når de lysegrønne granskuddene titter frem på våren, da er det tid for å plukke dem.
Middels•Over 60 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Granskuddsirup:
1.5 l
granskudd
1.8 l
vann
1 kg
sukker
Tips:
Du kan både sylte og lage sirup av granskudd. Granskuddsirup smaker nydelig på for eksempel is, ost, pannekake og på brød. Du kan bruke granskuddsirup i brøddeigen og i drinker, og du kan lage gele av den. Jo lenger du koker granskuddsirupen, jo seigere og mørkere blir den. Det er litt smak og behag.
Slik gjør du:
Granskuddsirup:
Plukk granskuddene når de er lyse og myke på tuppene på våren.
Når kan granskudd plukkes?
Når de skyter skudd og vokser seg til lubne, myke og små dusker, da er de klare. De har en lysegrønn, sterk og frisk farge, og du finner dem derfor lett når de først springer ut.
Ha granskuddene i en vid kjele og fyll opp med vann slik at det så vidt dekker granskuddene.
Kok opp og la det småkoke uten lokk i ca. 40 minutter.
Bruk et klede eller en tett sil og sil av granskuddene.
Mål opp granskuddsaften og beregn 2 deler sukker på 3 deler væske.
La det koke opp på middels varme, og la det koke til væsken tykner og får en tynn sirupkonsistens. Bruk en skje og fjern hvitt skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis i kokingen.
Når sirupen skifter farge til rosa eller mørkere rødbrun (det kommer an på hvor mye den har kokt inn), så tar du kjelen av platen. Sirupen vil tykne etter hvert som den blir kald.
Hell den ferdige sirupen over på en ren flaske eller et glass.
Ville vekster på God Morgen Norge, TV2
Se innslaget på God Morgen Norge, TV2 der Anine Gutubakken Byles forteller om ville vekster i matlaging.