Helstekt rype er et festmåltid som passer ypperlig til nyttårsmiddagen. Her har du en enkel variant der hverken rypene, sausen eller tilbehøret krever mange timer på kjøkkenet. Det blir dessuten plass til både forrett og dessert om du ønsker det.

Helstekt rype

Helstekt rype er et festmåltid som passer ypperlig til nyttårsmiddagen. Her har du en enkel variant der hverken rypene, sausen eller tilbehøret krever mange timer på kjøkkenet. Det blir dessuten plass til både forrett og dessert om du ønsker det.

MiddelsOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Helstekt rype:

1 ts

salt

1 ts

pepper

4 stk

ryper

1 ss

rapsolje

Tilbehør:

700 g

perlepoteter

200 g

småløk

0.5 ts

salt

0.5 ts

pepper

1 ss

smør

150 g

aspargesbønner

1 dl

tyttebær

Forslag til saus:

Til denne retten smaker det nydelig med fløtesaus.

Slik gjør du:

Helstekt rype:

Varm opp stekeovnen på 180 grader. 

 

Flå rypene hele og bind sammen lårene på hver av rypene med hyssing. Krydre dem med salt og pepper. 

Slik flår du rype:

Ta rypene ut av fryseren minst 30 timer før tilberedning, og la dem tine i kjøleskapet. 

 

Når du skal flå rypene dypper du dem i en bøtte med kaldt vann først. Da unngår du å fjærlegge hele kjøkkenet.

 

Legg rypene på en fjøl med brystet opp. Legg begge tomlene på hver side av brystbeinet og «dra» tomlene fra hverandre og vreng skinnet av rypa.

 

Klipp av nederste del av beina med saks og bind dem sammen med hyssing. Husk å ta ut innmaten og skylle rypene godt før du tilbereder dem.​

Varm opp en stekepanne med olje på middels høy varme, og brun rypene slik at de får en gyllen farge. 

 

Ha rypene over i en ildfast form og tilsett rødvinen. Stek rypene videre i stekeovnen på midterste rille i ca. 15 minutter. Steketiden vil variere ettersom hvor store rypene er. 

Tilbehør:

 

Skrell småløken, og kok potetene med skall på til de er møre. 

 

Varm opp en stekepanne med smør på middels høy varme, og fres potetene og rødløken til de er gylne. Ha i aspargesbønnene mot slutten. 

 

Dander sammen med rypene på en tallerken og server med tyttebær og fløtesaussaus. 

Flere oppskrifter med rype