
Hjort på grønnsaksgrateng
Hjort på grønnsaksgrateng med en nydelig viltsaus full av deilig smak, det er rett og slett et festmåltid. Med sprøstekte potetskiver og brokkolini er det bare å nyte.
Middels•
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Grønnsaksgrateng:
4 ss
smør
4 ss
hvetemel
7 dl
melk
1 ts
salt
0.5 ts
pepper
1 stk
blomkålhode
4 stk
gulrøtter
1 stk
rødløk
0.5 stk
purre
1 ss
smør
200 g
revet ost
Hjort indrefilet:
800 g
hjort indrefilet
1 ts
salt
0.5 ts
pepper
1 ss
smør
3 stilker
timian
Tilbehør:
400 g
perlepoteter
0.5 dl
olivenolje
1 klype
salt
1 ts
pepper
150 g
brokkolini
Slik gjør du:
Grønnsaksgrateng:
Varm opp en kjele på middels varme og ha i smøret. Når smøret er smeltet tilsettes hvetemel. Rør det godt inn til du har en tykk masse.
Senk varmen til lav, og spe med melken mens du rører det godt sammen med en visp. Kok opp sausen mens du rører, og la sausen småkoke på lav varme i minst 10 minutter, til melsmaken er borte. Sausen skal være tykk
Tips:
Pass på at den hvite sausen ikke svir seg. Rør ofte og sørg for at varmen er lav.
Smak til med salt og pepper og rør inn en neve revet ost.
Varm opp stekeovnen til 200 grader.
Del blomkålen i buketter og gulrøttene i skiver. Kok opp en kjele med vann og kok blomkålen og gulrøttene til de er møre.
Del rødløken i middels store biter og fres i en panne med smør til den er blank. Del purren i tynne skiver. gyllen.
Ha grønnsakene over i en ildfast form og hell den hvite sausen over. Topp med revet ost og stek på midterste rille i stekeovnen til osten er gyllen.
Hjort indrefilet:
Varm opp stekeovenen til 125 grader.
Finskjær kjøttet og gni det inn med salt og pepper.
Varm opp en stekepanne med smør på middels høy varme. Legg timianstilkene i det smeltede smøret, og brun fileten godt på alle sider.
Sett steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Sett formen på midterste rille i stekeovnen og øs smøret fra stekepannen over kjøttet. Stek til ønsket kjernetemperatur.
Kjernetemperatur:
Lite stekt: 53-55 °C
Medium: 56-60 °C
Medium pluss: 60-70 °C
Gjennomstekt: 75 °C
Dekk fileten med aluminiumsfolie, og la den hvile.
Del kjøttet i tykke skiver og server med grønnsaksgrateng, brokkolini og viltsaus.
Tilbehør:
Varm opp stekeovnen til 220 grader. Del perlepotetene i tynne skiver og legg dem i en ildfast form. Ha olivenolje over og krydre med salt og pepper. Bland det godt sammen. Stekes på midterste rille til potetene er gylne.
Kok opp en kjele med lettsaltet vann og kok brokkolinien i et par minutter.