Rådyrstek
Rådyrstek med bakte rotgrønnsaker, saus laget på rådyrkraft og nyrørte tyttebær varmer etter en mange timer på jakt.
Middels•Over 60 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Rådyrstek:
1 kg
surret rådyrlår
1 ss
solsikkeolje
1 ts
salt
1 ts
pepper
Saus:
2 ss
smør
2 ss
hvetemel
5 dl
viltkraft
3 dl
matfløte
1 ss
solbærsirup
4 skiver
brunost
1 ts
salt
0.5 ts
pepper
Bakte rotgrønnsaker:
500 g
beter
200 g
sellerirot
200 g
pastinakk
200 g
gulrøttter
8 stk
små poteter
5 kvister
frisk timian
2 ss
olivenolje
1 ss
sitronsaft
0.5 ts
salt
0.5 ts
pepper
Rørte tyttebær:
300 g
tyttebær
100 g
sukker
Tips til viltkraft
Rådyrstek er både mørt og saftig med en mild og rund smak av vilt. Servert med en saus laget på kraft av rådyrbein, blir dette er måltid du sent vil glemme.
Viltkraften trenger litt koketid, så den kan du med fordel lage på forhånd. Lag gjerne en stor porsjon kraft når du først er i gang. Det du ikke bruker kan du fint fryse ned.
Slik gjør du:
Rådrystek:
Varm opp stekeovnen til 125 grader.
Krydre rådyrsteken med salt og pepper, og varm opp en stekepanne med smør til middels høy varme. Brun rådyrsteken på alle sider.
Legg deretter steken på et oljet stekebrett. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av steken, og sett steken på midterste rille i stekeovnen. La steken stå til den viser ønsket kjernetemperatur – ca 2 - 3 timer.
Kjernetemperatur:
Lite stekt: 55 °C
Medium: 56-65 °C
Medium pluss: 70 °C
Gjennomstekt: 75 °C
Saus:
Varm opp en kjele med smør på middels høy varme, og rør inn hvetemelet når smøret har smeltet. Spe på med viltkraft, matfløte, solbærsirup og soyasaus.
Tips:
Om du ikke har tid eller mulighet til å lage viltkraft kan du fint bruke kraft, buljong eller fond av okse.
Smak til med brunost, salt og pepper.
La sausen småkoke på lav varme. Når rådyrsteken er ferdig tilsetter du kraften fra steken i sausen.
Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Skrell og skjær alle rotgrønnsakene i middels store biter eller staver. Legg dem utover på en oljet stekeplate.
Ha på kvister av timian, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.
Bak rotfruktene på 200 grader på midterste rille i stekeovnen, til de er møre og gylne, ca. 40-60 minutter. Vend dem et par ganger underveis.
Rørte tyttebær:
Ha tyttebær og sukker i en bolle og rør det godt sammen til noen av tyttebærene blir moste. Rørte tyttebær smaker best med noen hele bær også.
Nyhetsbrev for den matglade
Ønsker du å få matinspirasjon rett i innboksen din hver måned? Da bør du melde deg på vårt nyhetsbrev som vil inneholde nye og fristende oppskrifter.