Ramsløkolje

Ramsløkolje er nydelig å bruke både i matlaging og som dressing på salater, pizza eller foccaccia. Du kan selvsagt også bruke oljen som en smakstilsetning når du steker, i pasta, sauser og gryter.

MiddelsOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Ramsløkolje:

180 g

ramsløk

7 dl

rapsolje

0.5 ts

salt

Tips:

Hele ramsløken kan spises, men det er stilken og bladene som oftest brukes i matlaging. Med lukten og smaken av hvitløk, passer den perfekt som olje i matlaging.

Slik gjør du:

Ramsløkolje:

 

Skyll ramsløken.

 

Ha ramsløk og olje i en blender, og kjør det på full styrke i noen minutter. Smak til med salt.

Hell alt på et stort glass og sett det i kjøleskapet i et par døgn.

Rist glasset godt før du siler oljen gjennom et klede. Ha det over på en krukke eller flaske. Oppbevares i kjøleskap

Anine ramsløk.jpg

Tips til sanking

Ramsløk er i ferd med å bli utryddingstruet enkelte steder. Derfor er det viktig at du følger disse reglene:

  • Ikke ta selve løken, men kun blader fra noen få planter.
    Plukk heller ikke alt på ett sted, la det stå igjen rikelig.
  • Er det lite ramsløk der du går, så skal man la den stå i fred. 
  • Enkelte steder hvor ramsløken vokser er naturvernområder, og der er det ikke tillatt å sanke. Undersøk Artsdatabanken for å se hvor verneområdene er.

Når du plukker ramsløk kan du rulle bladene litt mellom fingrene. Kjenner du lukten av løk har du plukket riktig. Den kan nemlig forveksles med liljekonvall som er giftig. 

Se innslaget på God Morgen Norge, TV2 der Anine Gutubakken Byles forteller om ville vekster i matlaging. External-link icon
Flere oppskrifter med ville vekster