Gjenutsetting av laksefisk
Fiskeforvaltningen har lange tradisjoner for å rette fisket mot ønskede fiskearter, størrelsesgrupper av fisk, kjønn eller livsstadier. Dette gjøres bl.a. ved å pålegge fiskerne å gjenutsette fisk som er under minstemålet og fisk som er utgytt (vinterstøing).
Publisert: 09. juni 2022 kl. 06.54
Sist oppdatert: 09. juni 2022 kl. 07.33
I vassdrag hvor laksestammen er truet, men hvor sjøørretstammen er tallrik, pålegger fiskereglene gjenutsetting av villaks, mens sjøørret kan beholdes – eller omvendt. Fisk som har åpenbare kjennetegn på at de er rømt oppdrettsfisk er alltid uønsket i vassdrag, og skal avlives uansett. Hovedmålet med gjenutsetting er å unngå beskatning av spesielt sårbare eller verdifulle individer, for derigjennom å gjøre bestandene sterkere.
Mange sportsfiskere ønsker i tillegg å sette tilbake fisk selv om de har lov til å beholde den. Uansett er det viktig at den enkelte sportsfisker har best mulig kunnskap om riktig håndtering, slik at sannsynlighet for overlevelse er så stor som mulig. Her får du tips og råd om hvordan du skal gjenutsette fisk best mulig.
Anbefalt utstyr
Forbered deg dersom du skal fiske i vassdrag hvor det kan oppstå situasjoner hvor du må gjenutsette fisk.
For å gjøre gjenutsetting av fisk enklere anbefaler vi:
- Bruk kroker uten mothaker, eller klem inn mothakene med tang.
- Velg så tykk fortomspiss/sene som mulig for den aktuelle fiskesituasjonen, så fisken kan tas raskt inn til land.
- Ha krokløsertang tilgjengelig under fisket.
- Bruk sirkelkrok ved fiske med agn. Disse kroker normalt i munnviken og ikke i svelget.
- Bruk håv med knuteløst, småmasket nett. Håven må være stor nok til å romme fisken godt.
Når fisken kjøres:
- Få fisken inn mot land så raskt som mulig og før den blir livløs.
- Finn raskest mulig ut hva slags type fisk du har på kroken og om den skal gjenutsettes.
Skal fisken settes tilbake eller ikke?
Om fisken er under minstemålet, er vinterstøing, eller av andre årsaker tilhører en kategori som etter fiskereglene ikke er lov å ta opp, skal den settes tilbake skånsomt.
Dersom fiskeren ønsker å gjenutsette fisken selv om fiskereglene tillater at den beholdes, skal fiskens tilstand vurderes først. Fisk som blør fra gjellene og fisk som ikke får tilbake livskraften skal uansett ikke settes tilbake. Fisk som ikke skal gjenutsettes skal slås bevisstløs ved slag mot hodet og avlives ved bløgging.
Overlever fisken?
Laks og ørret er robuste og sannsynligheten for at fisken både overlever og gjenopptar naturlig adferd etter gjenutsetting er høy, forutsatt at den har vært riktig behandlet. Norsk institutt for naturforskning har undersøkt overlevelse, atferd og gjenfangst for 650 gjenutsatte laks i syv norske elver (Gaula, Orkla, Verdalselva, Otra, Lakselva i Porsanger, Ranaelva og Osen Vestre Hyen). I snitt overlevde 93 % gjenutsetting. De som døde hadde enten skader eller ble kjørt/håndtert uforholdsmessig lenge.
Når fisken skal gjenutsettes
- Ta fisken inn på et sted hvor den ikke skader seg mot steiner, kvist og lignende.
- Ikke bruk klepp eller tailer.
- Ikke løft fisken unødig ut av vannet – fisken skal helst være i vannet hele tiden.
- Kontroller fisken uten å løfte den ut av vannet, for eksempel med en hånd rundt halen og en hånd forsiktig under buken.
- Løsne kroken forsiktig med krokløsertang.
- Ikke stryk og klapp fisken - det er ikke et kjæledyr! Håndter fisk som nettopp er kommet opp fra sjøen ekstra forsiktig. Tidlig i sesongen er fisken ekstra utsatt for store skjelltap, med soppinfeksjon som følge.
- Unngå å veie fisken. Anslå størrelsen av fisken med øyemål, eller mål lengden av fisken. Du kan f. eks. sette målemerker på fiskestanga. Du kan senere lese ut av lengde- vekt tabellen ca. hvor tung fisken var.
- Snu fisken på rett kjøl i vannet når kroken er fjernet.
- Hold fisken med snuten mot strømmen, gjerne med en hånd forsiktig rundt halen og en under buken.
- Hold fisken stille mens den kommer til hektene, ikke før den fram og tilbake i vannet. Ikke slipp fisken før gjellelokkene pumper godt og fisken selv holder balansen. Vær ekstra forsiktig ved vanntemperaturer over 18 °C.
- Husk at også gjenutsatt fisk skal rapporteres.
Utstyret
En trenger stort sett ikke noe spesialutstyr for å bedrive gjenutsetting. For å skade fisken minimalt bør en som minimum ha med en krokløsertang, og gå til anskaffelse av en finmasket knuteløs håv som rommer fisken godt. For å estimere fiskens vekt kan du bruke Norske Lakseelvers målebånd med vektskala.
Sirkelkrok og wobbler
Sirkelkroker har vist seg å være et godt krokvalg dersom en skal gjenutsette fisk som er fanget på organisk agn, som for eksempel mark. Det fikkes også sirkelkroker for fluer.
Krokens utforming gjør at den vil kroke langt ute i kjeften på fisken, og derfor er lettere å løsne for deg som fisker. Hvis du i tillegg har klemt ned mothaken er det enda enklere å løsne kroken.
Wobblere med mange treblekroker gir fort unødig store skader. Erfaringer tilsier imidlertid at wobblere fisker like godt med bare en treblekrok på. Husk at det kan være begrensninger i de lokale fiskereglene om både antall kroker og størrelse.