Hjortepølser
Litt spicy hjortepølser smaker nydelig med tyttebæraioli og syltet rødløk i en tortillalefse. Perfekt snacks hvis du er litt fysen.
Utfordrende•Over 60 min
Ingredienser
Antall porsjoner
4
Pølsefarse:
2.5 kg
kjøttdeig av hjort
2.5 kg
medisterdeig
2 ss
salt
0.6 l
vann
1 ts
sort pepper
0.5 ts
cayennepepper
0.5 ts
røkt paprika
1 ts
knust sennepsfrø
0.5 ts
soltørket tomat
1 ts
tørket timan
Tilbehør:
Naturtarm
Smør til steking
Tyttebæraioli
Syltet rødløk
Små maistortillalefser
Slik gjør du:
Pølsefarse:
Det er viktig at kjøttet er helt kaldt før du setter i gang med å lage pølsene, så du kan gjerne avkjøle det i fryseren i omtrent en time.
Ha kjøttdeigen og medisterdeigen i en kjøkkenmaskin, eller i en bakebolle om du elter for hånd, og tilsett saltet. Med saltet vil deigen bli seig og den vil ta opp væske bedre. Spe i vannet – litt og litt.
Salt- og fettinnhold:
Det er ingen fasit når det gjelder smak, men salt- og fettinnhold er viktig for et godt resultat. Farsen til pølser bør ligge på rundt 20% fett for best mulig resultat. Siden viltkjøtt er magert og inneholder rundt 3% fett, så må det blandes inn ekstra fett som spekk, medisterfarse, medisterdeig, bacon og tynnribbe.
Bland sammen sort pepper, cayennepepper, røkt paprika og sennespfrø, og ha det over i deigen. Elt deigen på middels hastighet til den blir fin og blank.
Sett farsen kaldt i minst to timer, gjerne over natten, før du starter stappingen.
Pølsestappingen:
Legg tarmen i bløt i ca. 2 timer, skyll og vask den godt både utvendig og innvendig.
Tarmen bør være ordentlig bløt når du setter den på pølsehornet, det gjør det mye enklere å få hele tarmen på hornet uten at den ryker. Vær forsiktig under denne prosessen.
Neste steg er selve stappingen, og her kan det være greit med et ekstra par hender. Pass på at farsen er kald før du starter stappingen.
Ha farse i hornet og sørg for at tarmen blir passe fylt. Snurr tarmen ved ønsket lengde på pølsene. Pølsa bør ha litt spenst, men ikke for mye for da vil den sprekke.
Tilbereding::
Knyt der det er surret med hyssing.
Kok opp en kjele med vann til ca. 72 grader. Ha i pølsene og la dem trekke i ca. 15 minutter.
Tips:
Stikk noen hull i pølsene med en synål slik at de ikke sprekker når de trekkes.
Varm opp en stekepanne med smør og stek pølsene til de er gylne.
Server med tyttebæraioli og syltet rødløk i tortillalefse.
Tarm og utstyr:
Tarmer får du kjøpt hos flere forhandlere, både i butikk og på nett. I denne oppskriften har vi brukt naturtarm. Annet utstyr som kreves er en kjøkkenmaskin med pølsehorn eller en pølsestapper.