
Tips til steking av fisk
Lyst på ekstra saftig og sprøstekt fisk? Vi gir deg tips til steking av fisk som garantert vil heve fiskemiddagen.
Publisert: 03. mars 2025 kl. 17.54
Porsjonsstykker av fiskefilet, skiver eller større stykker av fiskefilet egner seg godt til steking.
Salt og romtemperatur
La fisken ligge i romtemperatur i cirka 30 minutter før steking. Tørk fisken godt med kjøkkenpapir og krydre den med salt og litt pepper.
Stekefett
Stekefett er viktig når man skal steke fisk, og her er det ingen fasit. Noen foretrekker smør på grunn av smaken, andre margarin fordi det spruter mindre og noen velger å kombinere olje og smør/margarin. Når smøret eller margarinen er lys gyllenbrun, så kan du legge fiskestykkene i stekepannen.

Steking
Stek alltid fisken med skinnsiden ned på middels varme. Har ikke fisken skinn, steker du den på den siden som hadde skinn.
Torsk og annen mager hvit fisk har løs kjøttstruktur som flaker seg lett. Derfor anbefales det å steke den på kun den ene siden.
Fetere fisk som ørret og laks kan stekes på begge sider og krever noe kortere steketid da den skal ha en litt rå og rosa kjerne.
Øs stekefett over fisken underveis, og la den steke til den har fått en gyllen stekeskorpe. Om ønskelig så kan du la hvit fisk steke et par minutter på den andre siden.
Fiskekjøttet til hvit fisk skal føles fast når den er klar. Steketid variere med størrelsen på fiskestykkene eller fileten. Den største feilen som gjøres er å steke den for lenge, da blir den tørr og smaken endrer seg. Følg med underveis i stekingen og sjekk ved å trykke lett på fisken. Om den flaker seg så er den klar.

Smakstilsetninger
Mange liker enkle smaker til fisk - som salt og pepper. Men det kan være godt å ha litt friske urter, soyasaus, sitron eller lime i smøret også. Det er også godt å marinere fisken før steking.

Prøv denne marinaden til ørret. Det smaker nydelig.